Loader ALSTEN SOFT

UX și UI design - ce înseamnă și cum influențează companiile digitale?

UX și UI design - ce înseamnă și cum influențează companiile digitale?

        UX și UI design au existat și în trecut, însă am simțit să oferim denumiri specifice acestor practici. Poate pentru a avea o gândire structurată, poate pentru că au devenit mult mai importante odată cu progresul tehnologic sau poate pur și simplu ne plac acronimele.
        Indiferent de motiv, Don Norman, inventatorul termenului UX, a modificat modul în care percepem proiectarea produselor și serviciilor.


Ce înseamnă UX și UI design?

UX este acronimul pentru User Experience, iar UI este prescurtarea folosită pentru User Interface.
... dar asta nu ne spune nimic.
Până la finalul acestui articol vei înțelege exact ce semnifică fiecare și de ce companiile digitale au început tot mai mult să caute profesioniști în domeniu.

User Experience Design

UX este despre a proiecta ceva simplu de utilizat. Atât de simplu încât utilizatorii nici nu își dau seama de ușurința folosirii produsului respectiv. Atât de simplu încât tot ce au de făcut este să deschidă aplicația, site-ul sau ambalajul produsului și să înceapă să se bucure de noua experiență fără un manual de instrucțiuni sau alte întrebări.

UX în final proiectează experiențe.

Să presupunem că deții un site de e-commerce. Clienții îți spun că procesul de achiziție a produselor fizice, digitale sau a unui serviciu durează foarte mult, este extrem de complicat și în final, se confruntă cu erori.
Asta înseamnă BAD USER EXPERIENCE. Intuitiv, îți poți da seama că indiferent de calitatea muncii tale, faptul că nu te-ai preocupat de proiectarea experienței utilizatorului în mediul online, îți va alunga fiecare client și potențial client de pe platformă.

Un UX designer se preocupă de rezolvarea problemelor ascunse, nu doar a celor evidente.  

User Experience înseamnă gândire analitică, atenție la detalii, empatie și simplificarea proceselor prin care clienții tăi sunt nevoiți să treacă.

Un designer UX profesionist ia în calcul atât scopurile clientului, cât și a afacerii tale. Îmbină cele două gândiri și proiectează harta utilizatorului. Privește produsele prin ochii viitorului client și se gândește cum să facă ca următorul produs tehnologic să funcționeze impecabil.

În cazul aplicațiilor web, al magazinelor online sau al site-urilor scopul este de a le face mai bune, mai rapide și mai simplu de utilizat pentru noii clienți.

User Interface Design
 
A crea ceva simplu de utilizat este crucial în construirea unei experiențe de neuitat a utilizatorului, însă nu suficient. Produsele tale au nevoie să arate și excelent.
Să revenim la exemplul site-ului de e-commerce.
Acum clienții tăi se bucură de achiziții realizate în pași simpli, navigarea pe site este intuitivă și nu întâmpină erori.
Totuși, spațiile dintre butoane și forma acestora, paleta de culori folosită pentru fiecare pagină web și elementele de tipografie sunt respingătoare.

Intervine UI.  

User Interface Design înseamnă comunicare vizuală și graphic design. UI este preocupat de frumos, estetic și interacțiuni plăcute.

Este modul prin care compania ta digitală poate crea emoții reale între produsele și serviciile pe care le oferi și utilizator.
UI completează UX prin stil. E un echilibru între rațional și emoțional, o îmbinare sublimă între creativitate și tehnologie.
Ambele sunt esențiale în crearea unui produs de succes.

De ce au devenit importante pentru companiile digitale?

Probabil până acum ai înțeles diferența și importanța conceptelor User Experience și User Interface, însă dacă mai ai nelămuriri, ne poți scrie aici.
UX și UI înseamnă tot. Definește modul prin care noi, clienții, experimentăm fiecare componentă a companiei tale. De la prima interacțiune până la finalizarea unei comenzi și continuă cu timpul în care ne folosim de noua achiziție.

Asta determina dacă voi reveni pe aplicația companiei tale și dacă merită să vorbesc despre ceea ce tu creezi.
 
Ce ar trebui să faci acum?

✔Urmărește modul în care utilizatorii navighează și interacționează cu website-ul tău.
✔Cere feedback din partea clienților tăi și află ce îi nemulțumește.
✔Fii atent la întrebările frecvente pe care le adresează la telefon, pe rețelele de socializare sau prin e-mail. Acolo vei descoperi nemulțurile și problemele pe care le întâmpină.
✔Testează chiar tu aplicația, site-ul sau magazinul online și gândește-te cum poți oferi experiențe mai bune.
✔Verifică viteza de încărcare a fiecărei pagini web.
 
Dacă întâmpini dificultăți sau ai constatat că poți îmbunătăți semnificativ componenta UX și/sau UI a companiei tale online, lasă-ne să știm.
Completează formularul de aici, iar noi te vom contacta pentru a stabili noi moduri prin care businessul tău se poate dezvolta în mediul digital.

De ce am scris acest articol?

În primul rând, vrem să informăm antreprenorii și echipele lor de noile tehnologii și mijloacele prin care se pot dezvolta.
Considerăm că e în datoria noastră să aducem mai aproape de înțelegerea oamenilor noțiunii din domeniul web development.
Un alt motiv se regăsește în dedicarea pe care echipa noastră o are în a dezvolta companiile prin tehnologie.
În final, vrem să fim mai aproape de oameni. Te încurajăm să ne spui ce părere ai despre subiectul de astăzi și ce dificultăți întâmpini atunci când vine vorba de user experience și user interface.

Dacă ți-au fost utile informațiile, atunci poate le va fi util și prietenilor tăi. De ce să nu dai un share?

Categorii

Ultimele postari

Link-uri sociale