Facem pentru că așa se face sau pentru că așa fac alții. Uneori chiar așa trebuie făcut sau formulat în stilul arhicunoscut "De ce să inventezi roata când ea există deja?".
Totuși, roata (cea de lemn), deși și-a păstrat forma, a câștigat în timp carcasa de cauciuc, janta, nervura antișoc, talonul anvelopei, stratul de ermetiză, o serie de straturi de cord cauciucat și camera de aer.
... iar dacă aducem în discuție levitația magnetică, reinventarea roții nu mai este necesară. Devine parte din istorie.
De ce am vorbi despre roți și ce legătura au acestea cu website-urile?
Primul website arăta astfel http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
HTML în stare naturală; precum roata de lemn de la început.
Ulterior, cu ajutorul lui Hakon Wium Lie, Tim Bernes-Lee și Brendan Eich - creatorii CSS, respectiv JavaScript - am modificat interfața website-urilor astfel încât User Friendly a devenit un must.
HTML, CSS și JavaScript ne-a oferit posibilitatea să creăm următoarea structură:
... și aici s-a oprit "evoluția roții".
Pagina "Despre Noi" de fapt nu spune nimic despre noi sau latura noastră creativă atât timp cât utilizăm același mod de exprimare vizuală.
Noul website se abate de la tiparul clasic, deoarece se impune prin amprenta proprie.
Un exemplu ideal a ceea ce am spus anterior este oferit de către Antone și Irene:
Ce poveste ai de spus? Cum o exprimi? Ce te diferențiază de ceilalți? Doar afirmi sau chiar ești unic și contribui la îmbunătățirea lumii într-un mod remarcabil?
Conform HostingTribunal.com în prezent există între 1.6 și 1.9 miliarde de website-uri și aproximativ 400 de milioane dintre acestea sunt active.
400 de milioane rămâne un număr impresionant (fiind în continuă creștere) comparativ cu 1, site-ul tău.
Momentul de extaz al lansării noului tău site în World Wide Web este special pentru tine, însă o amintire aproape insignifiantă pentru ceilalți.
... cu excepția cazului în care ne faci cunoscut noul. Un "Nou" care are mai puțin de-a face cu o structură replicată de 400 de milioane de ori. Un "Nou" despre tine, exprimat în stiulul propriu cu suportul necesar oferit de creatorii de website-uri.
Poate ești dezamăgit fiindcă nu ți-am oferit o hartă, o listă cu 10 lucruri de făcut sau 15 site-uri de unde te poți inspira. S-au scris despre asta, însă s-a vorbit foarte puțin despre esențial: ce poveste ai de spus?
Înainte de a crea un website, stabilește scopul. Începe cu finalul.
Dacă vrei doar să testezi, ai posibilitatea chiar și cu 100$ să creezi un website, însă dacă vrei să construiești un business ... ce urmează după? De aceea, înainte de a crea un website, gândește-te la final.
Final nu înseamnă ce serviciu de hosting vei folosi, sau dacă sistemul de administrare a conținutului va fi Wordpress sau o variantă customizată.
Final înseamnă să te gândești la scopul atribuit website-ului: vrei să vinzi produse fizice sau digitale, să prezinți/vinzi un serviciu, să informezi, să creezi un portofoliu etc. Final înseamnă de asemenea research, cunoașterea audienței și stabilirea conținutului pe care îl vei publica astfel încât să susțină scopul final.
Pare dificil? Chiar e. Mai dificil decât a stabil finalul este să implementezi ce ți-ai propus. Totuși nu ești singur (serios!). Spunem asta pentru că în spatele AlstenSoft se află un grup de oameni dispuși să-ți ofere consultanță gratuită și când te-ai hotărât să continui, poți accesa unul dintre serviciile oferite de noi.
Mediul online devine complicat pentru participanții activi, deoarece așteptările consumatorilor au evoluat, iar numărul de website-uri live este enorm. Într-adevăr, poziția numărul 1 de pe prima pagina Google poate fi ocupată de un singur website. Unul cu vechime (exclus Google Ads). Ce poți face când te confrunți cu o astfel de situație?
Abandonezi vechea structură și aduci noul prin propria amprentă (design, conținut, structură diferită).
Înainte de a crea un website, te gândești la final.