Loader ALSTEN SOFT

Doar mituri (despre antreprenoriatul online)

Doar mituri (despre antreprenoriatul online)

De fapt nu sunt doar mituri. Mitul rămâne "o poveste fabuloasă despre originea universului și a fenomenelor naturii sau despre zei și eroi legendari". Poate fi dificil de explicat (sau crezut) ținând cont că realitatea percepută este mai puternică decât realitatea însăși. Totuși merită efortul ca această disimulare a antreprenoriatului online să fie percepută de toți cei aflați la început. 

... și pentru o clipă putem spune că majoritatea suntem încă uncenici ai lumii antreprenoriatului online.

 

1.Dacă e online înseamnă că mașina personală va fi înlocuită de zboruri frecvente și vei lucra pe o insulă de pe laptop

Lumea antreprenoriatului de pe Instagram îți vinde visul stilului de viață cu laptopul la soare, vacanțe, mașini scumpe și case suficient de mari încât să-ți inviți întreaga familie și toți prietenii care la rândul lor au nici mai mult nici mai puțin decât 6 cifre în cont făcute în primele luni de la începerea business-ului online.

Asta nu se va întâmpla prea curând. E aproape imposibil. Sillicon Valley din 2000 nu va mai exista, iar în România chiar e greu de imaginat un astfel de peisaj.

Hai să-ți spun un secret.

Știi acele conturi de Instagram cu mai mult de 40k de urmăritori unde periodic vezi promovarea altor conturi?

Pentru unii acela înseamnă un business, iar de cele mai multe ori este construit prin ceea ce personal consider țeapă.

Plătești o anumită sumă să-ți fie promovat contul tău pe contul lor, însă o bună  parte din acei urmăritori au plătit la rândul lor o anumită sumă (de la câțiva dolari până la câteva sute). Din propria perspectivă asociez acest model cu cel din MLM unde majoritatea consumatorilor sunt insideri.

Caută-i pe adevărații antreprenori ce au pornit de la zero și chiar dacă nu oferă întotdeauna foarte multe detalii, axa temporală a succesului nu se bazează pe câteva luni.

 

 2."4 ore săptămâna de lucru

Cartea scrisă de Tim Ferriss – „Săptămâna de lucru de 4 ore” te impulsionează cu adevărat să urmezi drumul antreprenoriatului online. Pentru mine reprezintă un ghid practic, uimitor prin conținut și plin de exemple.

... dar acum câțiva ani când am descoperit cartea am crezut că asta înseamnă literalmente să lucrezi 4 ore pe săptămână. Până la final am înțeles că nu despre asta era vorba și ca orice alt titlu de carte, făcea parte dintr-o strategie de marketing impecabilă.

Nu vei reuși să construiești un business în mediul online cu 4 ore investite săptămânal nici având cea mai bună idee (discutabil și ce înseamnă idei bune). În plus, dacă tu asta îți dorești de la început, înseamnă că acel tip de business nu ți potrivește. Cum ar fi posibil să-ți placă ceva foarte mult și mai apoi să te rezumi la 16 ore lunare? Mie îmi sună a amatorism.

Dacă citești cartea până la final îți vei da seama că la început Tim a investit atât de multe ore în afacerea sa încât și-a distrus viața personală. În timp a realizat cât de neîmplinit poate fi dacă 24/7 din viața sa vor fi acaparate de partea profesională.

Astfel a găsit soluții. A învățat să delege, a învățat să automatizeze anumite procese, a înțeles ce este esențial în afacerile sale online și ce anume îi pune cel mai mult motorul economic în mișcare. Nu au existat 4 ore de la început. Absolut deloc.

 

De reținut: timp puțin investit încă de la început, însoțit de rezultate maxime sunt doar povești pentru naivi.

 

3. Dacă tot am vorbit de naivi...

Un alt mit este cel prin care, începând de la zero cu ajutorul unui curs tu vei ajunge să ai profit încă din prima lună. Îți vei bate concurența (nu contează care concurență...CONCURENȚA și atât) și vei fi atât de bun încât vei trăi stilul de viață visat mereu.

Simți? Minciuna pentru naivi...despre ea vorbesc.

Cursurile îți pot servi drept unelte, cursurile îți pot oferi noi perspective, cursurile te pot educa, însă....chiar crezi că având zero experiență și zero notorietate vei reuși din prima să cucerești piața?

Dezamăgitor mi se pare cum de curând un antreprenor autohton a creat un curs prin care te învață cum să îți creezi propriul curs. Garantează câștig încă de la lansare, iar o parte din informațiile oferite gratuit erau preluate de la antreprenori cunoscuți la nivel internațional.

Dezamăgitor pentru că tu nici măcar nu ți-ai format o comunitate, un grup de oameni interesați de munca ta, cărora să le poți oferi ceea ce tu ar urma să creezi. Cu toate acestea, ai promisiunea câștigului.

 

În final, toată munca ta este „analizată și aprobată” de piață, iar piața după cum probabil știi, nu te va primi mereu cu brațele deschise și nu îți va oferi votul de încredere mai ales dacă ești un alt tip care lansează un alt curs despre un subiect deja dezbătut.

 

 4.Vei avea mai mult timp liber

De fapt aș spune libertate, nu timp liber.

În cadrul unei companii, ocupi o funcție. Ești o rotiță într-un întreg angrenaj. Ai sarcini precise de îndeplinit aproape zilnic. Fiecare problemă își găsește soluția, deoarece ești înconjurat de o echipă.

Între 8 și 10 ore te afli pe acel scaun de birou nu pentru că ai avea timp de 8-10 ore permanent ceva de făcut, însă așa au fost setate regulile secolul trecut.

Îmi este dificil să înțeleg de ce oamenii își imaginează că făcând tranziția de la angajat la antreprenor, vor avea în următoarea secundă timp liber. Doar libertatea de a-ți organiza timpul.

Acum nu mai ai o întreagă echipă, nu te mai afli într-un singur departament, nu mai ai sarcini stabilite de alții, iar venitul tău nu mai este calculat în funcție de numărul de ore lucrate, ci în funcție de calitate muncii pe care o depui în acele ore.

Tu devii întregul angrenaj cu sau fără o echipă formată (la început – cel puțin în primele luni – majoritate sunt singuri). Nu mai există weekend și nici ieșirile de vineri seară. La 3 dimineață te vei surprinde lucrând, iar în timp ce tu stai și planifici și execuți ... în acest timp colegii tăi tocmai au plecat în vacanță pentru că au concediu.

Acestea fiind spune, crezi că vei avea mai mult timp liber?

 

Categorii

Ultimele postari

Link-uri sociale