Loader ALSTEN SOFT

Despre Web Development si diferente fata de Web Design

Despre Web Development si diferente fata de Web Design

Ce este dezvoltarea web? Acest termen este la fel de vast ca și oceanul. Există numeroase limbaje de programare, precum și numeroase cadre și instrumente care ajuta la dezvoltarea aplicatiilor web. Dezvoltarea web este, într-adevăr, în aceeași barcă cu dezvoltarea aplicațiilor desktop și mobile.

    Un site bun te promovează 24/7; nici măcar cel mai bun angajat nu poate face asta - Paul Cookson

Dezvoltarea web simplificată

    Cea mai simplă modalitate de a descrie dezvoltarea web este că se învârte în jurul creării de aplicații și instrumente care rulează pe browsere web. Aceste aplicații și unelte pot fi dependente exclusiv de serverul care le-a creat. Pe de altă parte, unele dintre ele pot utiliza serverul numai în timpul dezvoltării inițiale sau pentru stocarea și recuperarea datelor, printre altele.

O privire asupra istoriei dezvoltării web.
    Pentru a înțelege prezentul și viitorul dezvoltării web, să încercăm mai întâi să înțelegem trecutul său. Istoria dezvoltării web a început cu pagini web statice și navigare cu hyperlink-uri.  Inițial, dezvoltatorii au creat pagini web statice și le-au legat folosind hyperlink-uri. Spre deosebire de site-urile Web și de aplicațiile web de astăzi, a existat o minimă interactivitate, deoarece aceste pagini web au fost proiectate pentru a transmite pur și simplu informații și nimic mai mult.
    CGI a fost folosit pentru a genera cod HTML pe baza datelor trimise către server de către browser. Evoluțiile care au venit mai târziu au fost proiectate pentru a ușura generarea HTML dinamică. ASP și ColdFusion sunt  exemple de astfel de evoluții și au servit drept limbaje pentru dezvoltarea web-ului. Prin intermediul acestora, codul HTML ar putea fi amestecat cu etichete speciale și marcaje, ceea ce a făcut ca generarea HTML să fie mai ușoară, condiționată și dependentă de o anumită pagină web.
    Mai târziu, JavaScript a apărut pentru a extinde capacitățile instrumentelor și aplicațiilor web, pe măsură ce computerele erau acum mai rapide, iar tehnologia mai recentă a fost disponibilă imediat dezvoltatorilor. CSS și-a făcut apariția la aproximativ același timp ca și JavaScript. Cu CSS, dezvoltatorii puteau acum să schițeze și să modifice aspectul web.

    Chiar și cu marile repere deja realizate, randarea era încă atât de lentă încât paginile web nu răspundeau prea mult. Tehnologii precum Asynchronous JavaScript și XML (AJAX) au fost astfel dezvoltate pentru a rezolva aceste probleme și pentru a permite actualizări dinamice pentru paginile web. Cu AJAX , aplicațiile Single Page (SPA) ar putea fi acum construite. SPA-urile sunt pagini web care nu necesită actualizare. Dezvoltarea web a continuat să crească exponențial. Astăzi, avem chiar sisteme de operare bazate pe web, cum ar fi sistemul de operare Google Chrome. Tehnologia Cloud a devenit atât de mare în ultima vreme încât este greu să-ți imaginezi viitorul în ceea ce privește dezvoltarea web-ului.

Tehnologiile dezvoltarii web

    Cele mai frecvente tehnologii cu care dezvoltatorii lucrează în dezvoltarea de site-uri web și de aplicatii web sunt HTML, JavaScript și CSS.

Hypertext Markup Language, HTML

    HTML este inima dezvoltării web. Acesta formează blocurile pe care dezvoltatorii le utilizează pentru a crea aplicații web. De fapt, este posibil să creati în întregime un site complet in HTML. HTML reprezinta o serie de etichete pentru a defini formatul unei pagini web, aspectul și componentele. Pe cont propriu, HTML-ul este incomplet si ar trebui însoțit de JavaScript și CSS pentru a realiza pagini complexe si placute vizual.

CSS(Cascading Style Sheets)

    HTML a fost folosit inițial pentru a specifica formatul și aspectul paginii web. Problema a fost totuși că trebuia făcut o mulțime de lucruri pentru a executa o mică schimbare de stil. De exemplu, modificarea culorii butoanelor dintr-un site Web, a necesitat o modificare a codului HTML în mai multe locuri. Astăzi stilul și conținutul web sunt tratate diferit în timpul dezvoltării. HTML gestionează conținutul și stilurile CSS. În acest fel, se poate utiliza un set mic de fișiere CSS pentru a modela o întreagă aplicație web. Un singur fișier poate fi, de exemplu, modificat în CSS pentru a schimba culoarea butoanelor dintr-un întreg site.

JavaScript

    Acesta este un limbaj de programare care permite dezvoltatorului să manipuleze paginile web. Prin manipularea modelului unei pagini Web folosind JavaScript, un dezvoltator poate schimba cu ușurință stilul și structura unei pagini Web. Acest lucru face JavaScript o resursa puternica, cu un rol esențial în dezvoltarea web.

DIFERENȚELE DINTRE DESIGN WEB SI DEZVOLTARE WEB

    Este obișnuit ca oamenii de pe străzi să folosească termenul de web designer atunci când ei vorbesc despre web developer și viceversa. Cu toate acestea, acest lucru este greșit, deoarece cei doi sunt profesioniști foarte diferiți, fiecare cu un rol  complet diferit de celălalt.

Web design

    Web design-ul este despre crearea de idei și concepte web. Designerii web iau povestea sau viziunea ta și creează un design atrăgător. Prin urmare, ei sunt responsabili cu proiectarea modului în care un site web va arăta și modul in care utilizatorii vor interactiona cu acesta. La fel cum un arhitect  dezvolta un plan înainte ca o casă să fie construită, așa web designerii modelează fiecare aspect al site-ului înainte ca dezvoltatorii web să poată începe să construiască site-ul. Designerii web sunt cei care gandesc UX (User Experience) pentru întregul site.
    Este vorba de designeri care dezvoltă întregul mediu pe care utilizatorii îl găsesc primitor. El creează un plan pentru experiența utilizatorului final.

În mod normal, designerii web își încep activitatea prin analizarea sferei de aplicare a unui site web, adica scopul și centrul de interes al site-ului. După examinarea domeniului de aplicare, precum și a caracteristicilor și specificațiilor clientului, designerul va schița un model de site web, o macheta. Designul final al unui site web este, de obicei, un aspect al paginilor web, iconite și butoane printre alte caracteristici complexe.
 
 Caracteristici ale designerilor de web excelenți

     Ei pot folosi instrumente cum ar fi Sketch, Photoshop și Illustrator pentru a crea un site Web.
     Ei posedă abilități impecabile de grafică și design logo.
     Ei se află mereu în cunoștință cu problemele celor mai recente tendințe în tehnologia de design.
     Sunt excelenți maeștri de branding.
 

Dezvoltare web

    Odată ce site-ul a fost proiectat, acesta a trecut apoi pe mâna dezvoltatorilor web care îl transformă apoi într-un site web live. Dezvoltatorii, bazându-se pe o gamă vastă de software, instrumente și limbaje, construiesc site-ul pe care îl vizitează utilizatorii. Fiind un domeniu vast, dezvoltatorii web se pot specializa în trei arii principale:

    Dezvoltarea frontend - se ocupă în principal de construirea interfeței cu utilizatorul a unui site Web.
    Dezvoltatorii din Front-End creează interfața unui site bazându-se pe 3 limbaje principale; JavaScript, CSS și HTML.
    În linia lor de lucru, insereaza imagini, aplica diferite tipuri de fonturi, adăuga animații și creaza pagini pe lângă multe alte lucruri care îmbunătățesc interfața unui site web.
    
    Dezvoltarea back-end implică o programare mai avansată care controlează diferite caracteristici și interacțiuni pe paginile web. Această fațetă a dezvoltării definește modul în care site-ul funcționează și modul în care un utilizator realizează diferite sarcini utilizând funcționalitatea oferită de site. Dezvoltatorii de aici se ocupă în principal de cererile și datele serverului. Prin urmare, dezvoltatorul utilizează limbaje de server cum ar fi ASP.NET și PHP, precum și limbaje de interogare a datelor, cum ar fi MySQL și SQL Server.
    Procesul de dezvoltare completă include aspecte de dezvoltare front-end și back-end. Dezvoltatorii full-stack sunt bine instruiți în instrumente și limbaje care sunt necesare pentru a construi un site complet, complet funcțional de la zero. Ei posedă cunoștințe adecvate privind designul, precum și experiența utilizatorului.
    

Concluzie

  Diferența dintre un web designer și un web developer este clară. Pe baza nevoilor proiectului dvs. puteți decide dacă ar trebui să angajati un web designer, un web developer sau este nevoie de ambii pentru o aplicatie web completa. Noi, echipa ALSTEN SOFT, avem pregatirea si experienta pentru a furniza solutii web ce implica designer, developer frontend, developer backend si tester. Contactati-ne aici pentru mai multe detalii.

Categorii

Ultimele postari

Link-uri sociale