Loader ALSTEN SOFT

Băncile au cedat mediului online, însă companiile încă pretind că știu ce fac

Băncile au cedat mediului online, însă companiile încă pretind că știu ce fac

În anul 2018, mai puțin de jumătate dintre firmele din România (45.4%) nu aveau un website. La nivel golbal, mediul online schimbă și cele mai mari puteri: Băncile.

E discutabil cum percep companiile autohtone filosofii precum leadership, teamwork, progres, mediu online, adaptare și inovație. Mediul de business pare să cunoască schimbarea datorită noii generații de antreprenori, iar „dinozaurii” care cred că succesul va continua datorită anilor înregistrați în piață ar putea sfârși precum gigantul Nokia.

De curând am întâlnit un antreprenor din domeniul inovației, stabilit în Bruxelles. Acel tip de antreprenor care „simte” piața. Am avut curiozitatea să aflu opinia acestuia dacă antreprenorii români au deschidere spre inovare și tendința de a-și crea propria viziune. Răspunsul este intuitiv. „Momentan nu există o foarte mare deschidere”. Un fel de adolescent încă indecis la ce ar vrea să-i pregătească viitorul.

Cele mai multe contracte încheiate erau în Anglia. Nu e de mirare știind că antreprenoriatul are rădăcini și în Marea Britanie (să ne amintim de Thomas Newcomen și inventarea motorului cu aburi pentru pomparea apei). Oamenii din acea parte a lumii se raportează diferit atunci când ne gândim la spiritul întreprinzător.

În timp  ce în România există companii fără prezență în mediul social și fară o aplicație web sau mobilă, băncile, singurul loc unde cu mult timp în urmă puteam primi servicii financiare de încredere, caută să-și redefinească activitatea. Poate prea mult spus „redefinească activitatea”, însă cu siguranță se întreabă „Ce mai este o bancă și ce face aceasta”.

ecommerce

Amazon, Walmart sau Tesco oferă carduri de credit. Prin Google Wallet, PayPal, Amazon Payments, Dwolla, Apple Pay și, mai nou,  Facebook, poți realiza plăți online.

O companie multinațională britanică de telecomunicații (prezentă și în România) deține un sistem de transfer de bani prin telefonul mobil (sistem realizat inițial de o companie de telefonie mobilă din Kenya): M-Pesa.

Dacă vrei să-ți finanțezi afacerea pentru a te extinde, mai ai nevoie de o bancă? Acum există platforme de finanțare comună precum Kickstarter, Indiegogo și FundingKnight.

Apple, Amazon, Facebook și Google schimbă întreaga imagine a plăților on-line și astfel influențează direct mediul bancar. Băncile nu au surprins valul schimbărilor, iar acum sunt NEVOITE să se adapteze. Aplicațiile mobile și web, alături de dezvoltarea serviciilor de call center sunt principalele schimbări pe care le poți observa implementate de sistemul bancar. De reținut: Băncile NU au surprins valul schimbărilor. Au fost NEVOITE să se adapteze.

La baza creării acestei noi economii nu se află doar internetul, ci și preferințele oamenilor.

 

De ce ți-am oferit exemplul băncilor?

Aparent și-au însușit imaginea instituției financiare de neclintit. Tocmai pentru că au ezitat să recunoască că sunt vulnerabili, pentru că nu au privit în viitor și nu au înțeles puterea mediului online (renunțăm să mai aducem în discuție birocrația) au pierdut monopolul serviciilor financiare de încredere.

Acel 45.4% dintre firmele autohtone care nu au un website sunt asemeni băncilor: se împotrivesc schimbării până când sunt forțați să se adapteze sau să dispară.

Probabil o parte preferă încă să mai privească în „ograda vecinului” (nu din altă țară, ci de pe altă stradă) și văzând că alții din offline încă mai rezistă fără conținut și prezență online, continuă așa.

Nu îți voi spune acum ce să faci, dar te las cu o întrebare: După acest articol, care crezi că sunt forțele care vor schimba domeniul în care activezi?

Dacă te-ai convins de necesitatea prezenței online și a aplicațiilor web, lasă-ne adresa ta de e-mail și completând formularul acesta beneficiază de consultanță gratuită pentru dezvoltarea unui site sau a unui magazin online.

Pentru serviciile oferite, verifică aici, iar pentru mai mult conținut despre mediul online, web development și web design urmărește blogul Alsten Soft.

Să-ți fie cu folos!

Categorii

Ultimele postari

Link-uri sociale