Un vânzător și un marketer au același scop, dar cu abordări total diferite.
Majoritatea companiilor vând. Ele vor rezultate pe termen scurt. Construirea unui brand necesită timp. Un vânzător te va suna cu intenția de a închide vânzarea ACUM.
Marketingul este despre valori și determinare pentru a obține rezultate în viitor.
Atunci când spui „Nike” simți ceva diferit în comparație cu restul companiilor ce comercializează articole sportive și vestimentare.
Ei glorifică atleții și cred că atât timp cât ai un corp ești un atlet.
Dacă Nike ți-ar fi vândut direct încălțăminte, atunci nu i-ai fi perceput diferit față de concurenți. Nike câștigă pentru că au cel mai puternic brand în domeniul lor de activitate.
La fel și în cazul Apple. Aceștia cred că oamenii cu pasiune pot schimba lumea în bine. Ei înșiși lucrează cu astfel de oameni. Guy Kawasaki este unul dintre oamenii care nu avea experiența sau studiile necesare pentru a lucra în cadrul companiei, însă Steve Jobs l-a acceptat pentru că „a văzut o sclipire în acest om”.
Apple a construit un brand internațional, o cultură atât în interiorul, cât și în exteriorul companiei. Dacă s-ar fi axat doar pe vânzări, cine își poate imagina că în 2018 ar mai fi ajuns prima companie din lume cu o valoare de piață de 1 trilion de dolari?
Există mai multe magazine online și aplicații decât avem nevoie. Asta ar trebui să-ți transmită un mesaj dacă vrei să începi sau ai deja un business online:
Unul dintre principalele moduri prin care te poți diferenția și poate chiar să domini piața este prin atenția față de client și experiența creată.
Am foarte mulți cunoscuți care fac achiziții online. De fiecare dată îi întreb cum au auzit de acel magazin (dacă nu este unul cu notorietate) și cum a decurs procesul de vânzare. Începând cu intrarea pe aplicație până la primirea coletului.
Fascinant am considerat experiența unei prietene. Și-a achiziționat o rochie de pe un cont de instagram. A primit toate detaliile printr-un mesaj. A rămas impresionată de amabilitatea cu care a fost tratată. La deschiderea coletului a găsit și o eșarfă. S-a gândit că e o mică eroarea, după care a aflat că face parte din colet. Un cadou pentru încrederea de a achiziționa de pe acel cont. A doua zi a primit mesaj, fiind întrebată dacă este mulțumită de produs. A mai urmat încă 4 comenzi de la prima achiziție.
Concluzia rămâne la latitudinea ta.
Îți amintești cum este exemplificat liderul în fotografii? El fiind în fața echipei și „trăgând” în egală măsură cu ceilalți pentru a-și atinge scopul. Ei bine, există o oarecare discrepanță între acea imagine și realitate.
Conducerea unei echipe și a unui business online, după un tip nu presupune să faci aceeași muncă și să te focusezi pe aceleași detalii.
Scopuri, planuri, tendințe, conexiuni etc., acestea fac parte din activitatea ta. Urmărește imaginea de ansmablu și amintește-ți să delegi și să externalizezi.
Prin „ieri” mă refer la vechea economie, atunci când existau doar magazine fizice, iar experiența consumatorului ocupa un loc secund. Înainte de eCommerce, consumatorilor le era dificil să identifice locul unde pot găsi cele mai bune produse și pot fi tratați în cel mai plăcut mod. De obicei câștiga magazinul aflat în apropiere.
Astăzi pot afla mai multe detalii despre produs și companie decât ar fi fost posibil „ieri”. Mai mult decât atât, pot căuta oriunde pe glob (aproape) stând în fața laptopului. Comerțul electronic este o binecuvântare pentru ambele părți (consumatori și antreprenori), însă pentru antreprenori provocare este una uriașă: Aceea de a fi DIFERIT și a face lucrurile mai bune decât predecesorii lor!
Conținutul nu mai este o opțiune, mai ales pentru un business online.
Dacă nu produci conținut relevant (audio, video, scris) poți renunța înainte de a începe.
Verfică companiile online de succes. Absolut toate oferă conținut gratuit. Până și Nike, cu un succes atât de răsunător, are un spațiu digital unde împărtășesc povești pentru adepții lor.
Nu spun să-ți creezi viziunea pe baza spuselor lor, dar atât timp cât tu ai ceva de oferit, ei vor avea o opinie. Opinia lor înseamnă o oportunitate pentru tine de a-ți îmbunătăți afacerea.
În ultima lună am acordat atenție modului în care antreprenorii răspund pe rețelele de socializare. În România există o tendință dezamăgitoare de a nu răspunde sau a răspunde într-un mod mai puțin elegant comentariilor nefavorabile.
Dacă un client îți scrie în secțiunea „Recenzii”: „Nu am primit comanda la timp”, evită să-i ștergi comentariul. Îți va atrage alte comentarii negative. În schimb, i-ai putea răspunde: „Mulțumim că ne-ați informat. Clienților a căror comandă întârzie, le oferim banii pentru transport înapoi. Sperăm că nu v-am creat un disconfort și așteptăm să reviniți în magazinul nostru online”.
Testează și vezi ce impact va avea asupra oamenilor și asupra afacerii tale.
E o regulă pentru fiecare business online determinat să aibe succes. Mare parte din trafic va proveni din căutările oamenilor și de asemenea îți oferă posibilitate să apari printre primele rezultate (sau chiar primul) în motorul de căutare.
Ce faci dacă nu știi SEO? Aici găsești o listă cu reguli pentru începători.