Supraestimăm creativatea. Am întâlnit suficent de mulți oameni ce asociază creativitatea mai mult cu un dar al naturii decât cu un exercițiu repetitiv de gândire, observare și încercare. Suficient de mulți pentru a-mi da seama că nu e doar un caz izolat.
În acest articol vei găsi câteva elemente extrase din psihologie astfel încât vei înțelege mai bine "creativitatea" din spatele proiectării experienței utilizatorului.
De la început ar trebui să reținem îndemnul lui Don Norman:
We must design for the people the way they are, not the way we wish them to be.
Ca și designer devine crucial să înțelegi neplăcerile utilizatorilor, astfel încât să deții informațiile necesare pentru a construi soluții compatibile cu problemele lor. Procesul include înțelegerea comportamentului consumatorului/utilizatorului și empatizarea cu acesta, astfel te îndrepți spre a crea o platformă ce crește productivitatea. Sarcini complicate, rezolvate într-un timp scurt prin etape simple. La polul opus, o greșeală pe care ai putea să o produci ar fi să proiectezi imaginea clientului ideal și să creezi pentru acesta. Adică pentru clientul din mintea ta, nu pentru cel din realitate.
Vei înțelege mai bine percepția utilizatorului, după ce vei parcurge cele 5 lecții despre psihologie și design.
Ludwing Mies van der Rohe a adoptat-o în 1947 în arhitectură. Noi o folosim astăzi în design. Vorbim despre „Less is More”.
... și chiar dacă a apărut „maximalismul” (care sună destul de oribil), să nu uităm că rămâne doar o reacție. Reacție provocată de Minimalism.
Imaginează-ți că ești într-un restaurant și vrei să alegi un preparat din cele 1000. Citind ce conține fiecare (sau doar verificând oferta) îți va consuma timp și îngreuna alegerea. Un meniu cu 20 de preparate specifice unei țări ar fi o alegere înțeleaptă. La fel și în design.
Chiar dacă a oferi utilizatorilor o gamă vastă de opțiuni pare a fi varianta câștigătoare, în realitate oamenii procesează un număr limitat de informații într-un singur moment.
Mai multe opțiuni înseamnă mai mult timp de gândire și implicit amânarea deciziei.
Un designer profesionist ar trebui să țină în minte o regulă simplă: oamenii ajung pe un site cu un scop precis. Înțelege acel scop, evită textele, link-urile, imaginile și butoanele inutile. Trezește cât mai devreme posibil momentul de „Aha” oferind conținut clar și o navigare intuitivă.
Într-un studiu realizat de Nielsen Norman Group pe o pagină web cu 45, 237 de vizitatori, s-a descoperit faptul că majoritatea oamenilor tind să citească doar 20% din textul paginii. Pe site-urile cu mult conținut, aceștia dedică 4 secunde în plus pentru fiecare 100 de cuvinte în plus.
Cum ar putea folosi un UX Designer această informație?
Oamenii necitind fiecare cuvânt de pe pagina web, ar trebui să urmărești următoarea strategie:
Cuvinte cheie evidențiate
Subtitluri semnificative
Liste marcate cu buline
Fiecare paragraf însoțit de o idee
Începe cu concluzia
Amintește-ți că doar jumătate sau mai puțin din numărul de cuvinte contează.
Culorile sunt modul frumos prin care oamenii identifică și diferențiază obiectele similare. Psihologic, culorile sunt furnizori ai emoțiilor. Mintea umană percepe sau creează culorile utilizând partea vizuală a creierului. În general, designerii utilizează culorile pentru a capta atenția utilizatorilor. Le oferă un mod de a-i conecta cu brand-ul produsului. Timpul de achiziție și decizia depinde de culorile folosite în aplicație.
Dar cum poate psihologia culorilor ajuta un UX Designer pentru a crea o strategie UX mai bună?
Există o diferență semnificativă a preferințelor în funcție de gen. Bărbații preferă mai mult culorile îndrăznețe, iar femeile aleg culorile delicate. Ambele părți acceptă cel mai mult culoarea albastru.
Asta ne ajută să înțelegem mai mult de ce albastru este culoarea cea mai des întâlnită în logo-urile marilor companii, site-uri și alte tipuri de aplicații.
Oricum, acesta nu ar trebuie să fie singurul factor în decizia culorilor. La fel de mult contează comportamentul și preferințele nișei în care ai ales să activezi.
Aici intervin de asemenea factorii psihologici. Ochiul tinde să perceapă elementele similare dintr-un design ca fiind o formă completă chiar dacă acele elemente sunt separate.
În imaginea de mai sus se pot distinge 2 grupuri: Top Stories și Most Read. Ambele grupuri afișează aceleași elemente: articole. Fac parte dintr-un întreg, însă Top Stories fiind partea mai mare și arătând numele autorului cu o culoarea diferită, atenția utilizatorului va fi direcționată spre această secțiune din pagină.
Vorbim foarte des de crearea unui design intuitiv.
Ce înseamnă concret design intuitiv?
Există site-uri ce au un meniu „împrăștiat”. Un exemplu comun: categorii ce ar putea deveni subcategorii. Un studiu realizat de Hubspot a constatat faptul că „vizitatorii valorifică mai mult găsirea informațiilor cât mai ușor, decât un design atractiv sau fancy”. Construiește ierarhii și organizează informația.
sursa: hubspot.com
A fi remarcabil nu înseamnă să aplici aceleași principii utilizate de ceilalți deținători de aplicații. Dacă majoritatea consideră anumite caracteristici ca fiind "ieșite din comun" înseamnă că de fapt nimic nu iese din comun. În acest articol am explicat 5 principii din psihologie care te vor ajuta să îmbunătățești semnificativ experiența utilizatorului, câștigând și jocul cu design-ul.