Loader ALSTEN SOFT

3.0 e doar un alt început

3.0 e doar un alt început

3.0 înseamnă Era Digitală, iar istoria ne aduce înapoi în viitor amintindu-ne că e doar un alt început.

"Lumea se schimbă" a devenit un clișeu. Cu sau fără acces la internet observăm schimbările. În principal la nivel economic și social. Dar oare această schimbare e un fenomen absolut nou?

Chiar deloc. Ce îi conferă statutul de NOU este reprezentat de conținutul Erei Digitale, însă fenomenul este unul repetitiv.

 

1. Conținutul

Comerț electronic. Inteligență artificială. Drone activate prin GPS. Realitate augmentată. Media streaming. Biomateriale. Recunoaștere vocală. Mașini electrice. Internetul obiectelor (cunoscut mai mult ca "internet of things"). RFID (identificare prin frecvențe radio). Rețele de socializare. Cloud. Printare 3D. Calculatoare portabile. Călătorii în spațiu, Nanotehnologie.

 

2. Fenomenul

Titlul articolului este "3.0 e doar un alt început". Indubitabil există și 2.0 precedat de 1.0.

 

1.0 a fost reprezentat de Agricultură.

Pentru o bună parte a populației această perioadă a reprezentat o lume nouă și atât. "Atât" deoarece ființa umană are limita superioară de existență setată la 100 de ani.

Bogăția acelor ani se regăsea în deținerea unor suprafețe cât mai mari de pământ. În momentul descoperirii "moderne" din 1492 a Americii, omul și-a extenuat calul pentru a marca și deține cât mai mult pământ și astfel putea deveni prosper.

 

2.0 a însemnat Industrie.

Figuri emblematice a acelor vremuri: James Watt, Alexander Graham Bell, Henry Ford, George Stephenson, Thomas Edison (și cu siguranță meritul se datorează unei întregi grupări de antreprenori, o parte dintre aceștia fiind și inventatori).

O lume nouă, același fenomen, conținut diferit. Prima și a doua revoluție industrială a reprezentat o nouă etapă în evoluția rasei umane, dar în 2019 putem afirma fără îndoială că au fost doar alte începuturi. Pământul nu și-a pierdut din importanță, însă motorul economic a fost alimentat de cei ce dețineau fabrici.

 

3.0 are două cuvinte cheie: Internet și Tehnologie.

Un fenomen puternic care schimbă configurația lumii și a celor mai puternice structuri economice: Băncile. Informația, accesul la date și omul potrivit (competent să selecteze și să utilizeze informațiile și datele) reprezintă noua formă de bogăție. 

Motorul economic este alimentat de noile tehnologii și companiile găsite nu pe strada Z, ci la adresa www.EraDigitală.numedomeniu. 

Fiecare nou început a împărțit lumea în trei tabere: cei care au creat acea lume nouă, cei care s-au adaptat și cei care s-au împotrivit. Indiferent de tabăra în care alegi să te afli, schimbarea are pedala pe accelerație și este lipsită de linia de sosire. Întrebarea care ar trebui să ne apară în minte: De ce?

Din nevoia naturală de evoluție.

Caii au trăit în continuare, însă au fost înlocuiți de tractoare pentru că aceste utilaje agricole s-au dovedit mai eficiente. Taximetriștii au existat mereu, doar vehiculul l-au schimbat. Mașina oferă un confort sporit și o viteză incomparabilă cu trăsura. 

Inteligența Artificială poate chiar reprezintă o amenințarea aflată în mâinile nepotrivite. Automatizarea și energiile regenerabile îi sperie doar pe cei cu anumite interese economice sau incapabili să se adapteze. Cu toate acestea, în imensa mare de incertitudini, un lucru e sigur: 3.0 e doar un alt început.

Dacă Agricultura ar reprezenta rădăcinile acestor valuri enorme de schimbări, probabil tehnologia ar fi o parte din tulpină. Umanitatea cu siguranță nu a ajuns la apogeul evoluției sale, iar tehnologia reprezintă doar o altă unealtă în această călătorie.

Categorii

Ultimele postari

Link-uri sociale