A fost o zi dificilă. Un program încărcat, însă cu rezultate mai bune decât mă așteptam. Acum sunt într-o librărie. Căutăm o carte unde să găsesc informații noii despre business, mediul digital și marketing. Între timp servesc un ceai și verific: am pregătit postarea de mâine pe Facebook, la fel am făcut și pentru Instagram, am răspuns la e-mail-ul de dimineață și acum scriu acest articol, urmând să-l postez pe blogul Alsten Soft.
În alte zile mă întâlnesc cu posibili parteneri sau tocmai ce am cunosc oameni cu care am bătut palma de la început. Deși pentru următoarele conversații amândoi vom sta la o masă, nu va fi aceeași. Eu voi fi cel mai probabil la masa unui local favorit, iar cealaltă persoană va fi la masa din propria casă, a companiei sau a propriului local favorit. Vorbim pe Skype, de aceea.
Bun venit în noul mediu de business. Cel al antreprenorilor digitali. Cu toate că deținem un sediu în mijlocul Bucureștiului, activitatea noastră are rezultate în mediul online. Fără dubii suntem antreprenori digitali cu extensii în lumea reală și nu invers.
Până în prezent am desprins câteva obiceiuri care ne-au ajutat să ne facem viața profesională mai bună. La propriu. Din întregul haos reușim să identificăm acele comportamente care ne ajută să avem mai mult timp nu doar pentru pasiunea noastră, ci și pentru familie și alte activități.
Astăzi m-am găndit să împart cu tine o parte dintre acestea. Am construit o listă cu 10 obiceiuri pentru antreprenorii digitali care te vor insipira. Listă de 10 nu pentru că „așa se contruiește un titlu”. 10 pentru antreprenorii care tind sau sunt deja de 10. Avem nevoie de astfel de oameni.
... mai mult decât oricând. Teoria era valabilă și pentru afacerile din lumea veche, însă câți dintre noi nu am văzut liste lungi cu valorile companiei fiind aplicate prea puțin.
Ca antreprenor digital, a-i servi pe ceilalți devine o regulă pe care doar cei ce nu se înscriu în acest joc pe termen lung o pot ocoli.
De ce nu o poți ocoli dacă chiar vrei să construiești ceva care să dureze?
Pentru că ești văzut. A servi nu înseamnă doar a vinde produsul, încasa banii și oferi factură.
Oamenii au nevoie de conexiune și au nevoie să le arăți că îți pasă cu adevărat.
Poți face asta cel mai simplu prin oferirea gratuită de conținut valoros. Noi am ales să scriem articole săptămânal pe blog (în principal despre web development, design și business online), postăm pe Facebook, Instagram și nu ne vom opri aici.
De asemenea, nu ezităm să ajutăm din când în când în mod gratuit câte un ONG pentru a-și îmbunătăți sau construi un site.
Acum să nu înțelegi că îți sugerez să faci doar muncă voluntară. Dacă nu ai cash flow nu vorbi despre business. E vorba despre a-ți aminte că antreprenorii digitali au în mentalitatea lor ideea de a servi, nu de a pretinde că li se cuvine ceva doar pentru efortul depus.
Ai grijă de oamenii cărora le pasă de compania, produsele și serviciile tale (adică piața ta țintă), iar ei vor avea grijă de tine.
Valorile, principiile și misiunea ar trebui să rămână de neclintit. În schimb, strategia și tactica (modul în care alegi să îndeplinești strategia) ar trebui să fie flexibile. Vezi tu...nu am întâlnit articol despre mediile sociale prin care să-ți promovezi afacerea online și să nu fie adus în discuție Facebook.
Totuși, ce faci dacă ție nu ți se potrivește „rețeta”? Mentalitatea flexibilă înseamnă să fii capabil să te adaptezi, să implementezi soluții considerate la limită. Înseamnă să uiți de regulile școlii vechi de business pentru a putea inova în era digitală. Înseamnă să fii conștient că totul se schimbă foarte rapid (inclusiv preferințele clienților), iar pentru a reuși în mediul online trebuie să fii printre primii ce află acele schimbări.
... nu pe unul zgomotos. Radio și TV poate fi sinonim cu publicitatea. Aceste medii pe lângă filme și muzică sunt încărcate de publicitate. Pare că au fost create cu acest scop. A devenit un mediu zgomotos, unul care întrerupe, se repetă și este extrem de insistent.
Dacă vechile medii erau dedicate celor care se ocupau de publicitate (inclusiv marketerilor – apropo...mare confuzie), noile medii sunt dedicate adevăraților marketeri.
Cei care spun povești, iar prin poveștile lor unesc oamenii. Noul marketing nu întrerupe, însă se răspândește dacă se bazează pe idei remarcabile.
Nu mai ești limitat de granițele geopoliticile. E unul dintre avantajele de a fi antreprenor digital. Ideile mici de ieri au devenit astăzi business-uri imense. De ce? Nișa nu se mai identifică cu oamenii dintr-un oraș sau dintr-o țără. Are mai degrabă caracteristicile unei piețe globale. Începe local. Vânează oportunități pentru a te extinde global.
... și caută-i pe cei mai buni.
Modelul angajat-angajator nu mai este atractiv. Poți alege să lucrezi cu oameni obedienți, oameni care așteaptă mereu să le dictezi acțiunile și sunt motivați doar de ceea ce le poți oferi pe plan financiar.
Există o altă categorie de oameni. Cea în care statutul de angajat nu sună foarte bine. Preferă parteneriatele, au inițiativă, sunt creativi, devin extrem de buni în domeniul lor și trebuie să le oferi mai mult decât recompensa financiară atractivă.
Astfel de oameni în timp se poziționează ca și experți. Unul poate locui în Norvegia, iar celălalt undeva prin Canada. Pentru asta există Skype, Gmail, Messenger, WhatsApp. Pe cei mai buni nu îi vei găsi într-un singur loc. Cel puțin asta este experiența mea.
Dar pentru a-i avea pe cei mai buni, antreprenorii digitali trebuie să fie dispuși să construiască un mediu al încrederii. Oamenii au încredere în tine, la fel cum și tu ai în ei.
Nu am găsit o exprimare la fel de bună în română, astfel că am păstrat cuvintele în starea lor naturală. Lifetime learning (învățarea pe parcursul întregii vieții) înseamnă muncă zilnică. Specializarea nu își mai are locul. Să fii specializat înseamnă să știi foarte mult din foarte puțin, iar cum lucrurile se schimbă rapid, s-ar putea ca în final să nu știi nimic.
Cafeaua ta de dimineață ar putea fi o revistă de business, ar putea fi câteva pagini dintr-o carte de marketing, ar putea fi un podcast sau un articol. „Cafeau ta de dimineață” ar trebui să aducă ceva nou. Antreprenorul digital are la pachet și munca cu sine. Fără evoluție proprie nu am auzit de antreprenori online de succes.
E unul dintre obiceiurile pe care nu l-am respectat pentru mult timp iar asta mi-a afectat nu doar activitatea profesională, ci și restul zilei. Ai nevoie de somn. Hrana, somnul și sportul îți este combustibil pentru întreaga zi și viață. Orele petrecute în fața laptopului, la telefon, în întâlniri și planificări îți epuizează energia. „Work hard. Play hard.” e adevărat. La fel de adevărat este și „să muncești atunci când alții dorm”, dar în timp am învățat să nu fac abuz.
Dacă știi că ai petrecut câteva nopți pentru un proiect, pentru a găsi anumite soluții sau pentru orice alt motiv, caută-ți prima recompensa în câteva ore bune de somn.
Povestea antreprenorului digital cu mai mult timp liber pentru mine rămâne parțial un mit. Devine cu adevărat o minciună dacă nu îți organizezi timpul. Mai mult timp liber se datorează unei mai bune organizări.
Cum reușești să te organizezi mai bine?
Cunoaște-te pe tine! Lasă trezitul la ora 04:30 și restul regulilor ce funcționează pentru alții. Personal am momente când sunt mai creativ noaptea și mult mult mai productiv. De asemenea am observat că e ideal să aloc unei întâlniri între 2 și 4 ore. Las spații de 15 minute între activități pentru că mereu e posibil să apară ceva neașteptat. Am inclusiv timp dedicat „explorării”. Timp în care caut mereu lucruri noi. Testarea mă ajută să observ tipare. Cunoscându-mi comportamentul devin capabil să-mi organizez timpul mult mai bine decât dacă aș urma rețete împrumutate de pe YouTube.
Imaginația, gândirea și acțiunea sunt poate cele mai importante active ale unui antreprenor digital. Viziunea în cele mai simple cuvinte înseamnă să ai imaginea ideală a ta și a companiei.
Cum ai descrie acea imagine ideală?
Curiozitate. Curiozitate. Curiozitate. Nici nu-mi pot imagina lumea fără toți acei oameni curioși care ne-au pus telefonul în mână, au inventat internetul sau caută noi surse de energie alternativă. Adresează-ți întrebări. Caută noi moduri de a fi mai eficient. Chiar cred că ceea ce separă un business mediocru de unul excelent este curiozitate, iar ca antreprenor online e imposibil să te oprești din nevoia de a afla lucruri noi și de a fi curios.